top of page
  • Foto van schrijverCrematorium 't Lief

Na de crematie: de asbestemming


De periode na de crematie is voor veel nabestaanden turbulent en emotioneel. Een tijd van rouw en bezinning is aangebroken. Wanneer uw dierbare bij ’t Lief is gecremeerd, kunt u 30 dagen na de crematie een afspraak maken om de as op te halen. We geven u graag de tijd om na te denken over wat u met de as wilt doen en denken met u mee als u daar behoefte aan hebt. Niet alleen is elke uitvaart anders, iedereen heeft eigen wensen voor de asbestemming.


Een asbus in plaats van een urn

De as mag niet eerder dan precies een maand na de crematie aan u worden meegegeven.

Bij ’t Lief leveren we de as niet aan in een urn, maar in een speciaal hiervoor bestemde asbus. Wat uw wensen ook zijn, de as zit in de asbus goed verpakt. Daarna kunt u er alsnog voor kiezen om de as voor langere periode in een urn op te bergen of te verstrooien. Bij de as wordt altijd een zogenaamd crematiesteentje bewaard, waarop een speciaal nummer is gegraveerd. Dit vuurvaste steentje wordt op de kist geplaatst voordat de crematie plaatsvindt. Het nummer is gekoppeld aan uw geliefde.


Asverstrooiing

Kiest u ervoor om de as te verstrooien? Er zijn verschillende regels waarmee u dan rekening moet houden. Wij informeren u graag over de mogelijkheden voor het verstrooien van de as. Een speciaal strooiveld is een optie en as mag ook altijd op open zee worden verstrooid. Gemeenten stellen voor verstrooiing eigen regels op. Ga voordat u de as verstrooit daarom na of asverstrooiing op de door u gewenste plek is toegestaan. In de eigen tuin mag as in principe altijd worden verstrooid. Verschillende nabestaanden kiezen ervoor om de as te verstrooien in het buitenland, op een plek die voor de overledene bijzonder was. De regels hiervoor zijn per land verschillend en dat geldt ook voor het vervoer van de as per vliegtuig.


As bewaren of verwerken

Als u de as niet wilt verstrooien, kan deze worden bewaard in een asbus of urn. Het is ook mogelijk om de as te verwerken in een sieraad. As kan mooi verwerkt worden in een ketting, ring of oorbellen. Een bijzondere blijvende herinnering, die u altijd mee kunt dragen.


Waar u ook voor kiest, wij informeren u bij ’t Lief graag over de opties voor asbestemming. Ziet u op tegen het ophalen van de as? Het is mogelijk om uw uitvaartondernemer te machtigen dit te doen. Uiteraard mag u ook iemand meenemen om u gezelschap te houden.


Meer weten over asbestemming of heeft u een andere vraag? Neem dan contact met ons op!

Comments


bottom of page