top of page
  • Foto van schrijverCrematorium 't Lief

Catering tijdens de uitvaart: de mogelijkheden bij ’t LiefAfscheid nemen doet iedereen op zijn eigen manier. Daarom vinden we het belangrijk dat families die bij ’t Lief komen alle wensen bij ons op tafel leggen. Eten en drinken is misschien niet het eerste waar je als nabestaande over nadenkt. De standaard koffietafel met een plakje cake is nog steeds een optie, maar tegenwoordig is nog veel meer mogelijk. Wij denken graag mee over een geschikte invulling van de catering voor en na de uitvaartceremonie. Susan van Ooijen begeleidt veel uitvaarten bij ’t Lief en vertelt over de mogelijkheden.


Van taart tot bittergarnituur en high tea

Bij een laatste afscheid hoort goed eten en drinken. Bij ’t Lief vinden we het belangrijk dat nabestaanden geen omkijken hebben naar de catering. Koffie met cake is een echte Nederlandse traditie tijdens uitvaarten. Toch wordt deze steeds minder vaak standaard geserveerd, zo vertelt Susan: “Natuurlijk kun je ook bij ons koffie met cake krijgen. Maar wij proberen nabestaanden ook te inspireren om na te denken over alternatieven. Een toost op het leven met het favoriete drankje van de overledene komt steeds vaker voor. En de cake wordt bijvoorbeeld vervangen door luxe broodjes, een bittergarnituur, taart of zelfs complete high tea. Voor ons is niets te gek. Daarom serveren we ook van alles buiten de menukaart om. Het is maar net wat de wensen van de nabestaanden zijn. Als we iets niet kennen of in huis hebben, dan gaan we ernaar op zoek. Dat komt vaak voor. Zo hebben we onlangs nog een speciale cake laten bakken naar een recept van de nabestaanden.”


Streekproducten

Wij werken bij voorkeur met streekproducten en kopen eten en drinken daarom zo veel mogelijk lokaal in. Tijdens de uitvaartceremonie moet alles vers zijn en van uitstekende kwaliteit. “Wij kennen onze leveranciers persoonlijk. Het is prettig dat veel producten hier uit de buurt komen. Daarmee steunen we lokale ondernemers en weten we nog beter wat we onze gasten aanbieden. Bovendien zijn de streekproducten uit de regio van uitstekende kwaliteit en veelal biologisch.”


Cateringmogelijkheden tijdens corona

Door de uitbraak van het coronavirus hebben we onze catering op een aantal punten aangepast. “In de praktijk merken gasten daar weinig van”, vertelt Susan. “Om een voorbeeld te geven: rondgaan met een schaal vol hapjes doen we nu niet. In plaats daarvan serveren we een ‘borrelbootje’. Deze bedachten we vorig jaar toen de pandemie net was uitgebroken. Inmiddels blijkt dit ‘bootjeeen blijver te zijn. Iedere gast krijgt een eigen bootje met hapjes, die niet gedeeld hoeft te worden met andere aanwezigen. Gastvrijheid blijft voorop staan bij ’t lief, ook in deze tijd waarin we aanpassingen moeten doen.”


Een laatste toost

Het is een bijzonder gebaar om een laatste toost uit te brengen op het leven van de overledene vlak na een uitvaartceremonie. Steeds meer nabestaanden kiezen voor een bijzondere en persoonlijke manier van toosten, zo vertelt Susan: “Onlangs hebben we buiten nog een erehaag gevormd voordat de overledene naar het crematorium werd gebracht. Samen met de familie hadden we bedacht dat de laatste toost daar plaats moest vinden. Met de favoriete champagne van de overledene. Een bijzonder laatste gebaar.”

Meer weten over de cateringmogelijkheden bij ‘t Lief? Neem dan contact met ons op!

Comments


bottom of page